Ο Χάβι Γκράθια είναι ο πρώτος προπονητής που απολύεται στη φετινή Premier League και ο Μαρσέλ Κατσάνι γράφει για τον Ισπανό, ο οποίος δεν πληρώνει μόνο το κακό ξεκίνημα, αλλά και τα άσχημα περσινά αποτελέσματα που έκανε προς το τέλος η ομάδα του.
Το να αναλάβει κάποιος προπονητής μια ομάδα επιπέδου Premier League είναι όνειρο ζωής. Κι όταν αυτή η ευκαιρία σου παρουσιάζεται, τότε απλά την αρπάζεις, ελπίζοντας να έχεις την τύχη του Μάρκο Σίλβα. Γιατί του Πορτογάλου; Γιατί είναι ο τελευταίος που παρουσίασε θετικά στοιχεία (σ.σ. με τη Χαλ) και παρόλο που η ομάδα του υποβιβάστηκε, κατάφερε να βρει ένα καλό συμβόλαιο και στη συνέχεια να μετακομίσει στην Έβερτον, που πλέον το παραδάκι ρέει άφθονο.
Μάλιστα, ο Γκράθια ήταν αυτός που αντικατέστησε τον Σίλβα στη Γουότφορντ. Ωστόσο, τα πράγματα για τον Ισπανό δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο ίδιος. Αποκλείεται να μην γνώριζε ότι οι «σφήκες» είναι από τις ομάδες που αλλάζουν τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα και όφειλε να προφυλάξει τον εαυτό του. Δεν το έκανε και το πλήρωσε.
Την περσινή σεζόν η Γουότφορντ ξεκίνησε εξαιρετικά, με αποτέλεσμα οι συγκρίσεις με τη Λέστερ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, να δίνουν και να παίρνουν. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, η ομάδα του Γκράθια, ο οποίος παρεμπιπτόντως τότε έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου που σημείωσε τρεις σερί νίκες στην αρχή της χρονιάς, άρχισε να γνωρίζει τη μια ήττα μετά την άλλη, ενώ έφτασε και στο σημείο να βρίσκεται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Τελικά σώθηκε χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και η πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (σ.σ. για δεύτερη φορά στην ιστορία της), έκρυψαν τα προβλήματα, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αφού δε λύθηκαν.
Το ρόστερ της Γουότφοτρντ, σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοιο, ώστε να τη συμπεριλάβεις στις ομάδες που θα κινδυνέψουν με υποβιβασμό. Έγιναν, μάλιστα, μεταγραφές, με σημαντικότερη αυτή του Σαρ από τη Ρεν, αλλά και του πολύπειρου αμυντικού, Ντόσον από τη Γουέστ Μπρομ, οι οποίες πρόσθεσαν ποιότητα, εμπειρία και εκρηκτικότητα. Συνεπώς, οι φίλαθλοι και οι διοικούντες θα περίμεναν ένα θετικό ξεκίνημα ή έστω να δείξει η ομάδα κάποια καλά στοιχεία, αφού δεν αποχώρησε και κάποιος σημαντικός παίκτης.
Ωστόσο, αν κάποιος πάει να δει τη βαθμολογία της Premier League, θα δει ότι στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γουότφορντ, με απολογισμό τρεις ήττες και μία ισοπαλία. Ειδικότερα, η χρονιά ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Μπράιτον, ακολούθησε η εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Έβερτον και η επικράτηση με 3-1 της Γουέστ Χαμ, στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ. Το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, ήρθε στις 31 Αυγούστου, όπου η Γουότφορντ ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Νιούκαστλ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στατιστικά από τις αναμετρήσεις αυτές.
Τα αποτελέσματα αυτά, όμως, ήταν αρκετά για να στείλουν τον Γκράθια στο… ταμείο ανεργίας. Ο Ισπανός ύστερα από τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα γνώριζε ότι δεν καθόταν σε σταθερή καρέκλα και πως αν δεν βελτίωνε την εικόνα που παρουσίαζε το σύνολο που είχε στα χέρια του, η καρέκλα αυτή θα έτριζε επικίνδυνα.
Έχοντας περάσει από την Ελλάδα (σ.σ. Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα) ήξερε πως το σημαντικότερο ήταν τα αποτελέσματα. Θα του αρκούσε αν η ομάδα του έκανε τα βασικά και έπαιρνε βαθμούς. Τα γνώριζε όλα αυτά και πολλά παραπάνω, γιατί είναι ένας έξυπνος και ικανός προπονητής. Ωστόσο, τι είναι αυτό που του στέρησε τη δουλειά του, το γνωρίζουν αυτοί που τον απέλυσαν και ίσως και ο ίδιος.
Αν έχασε τους παίκτες του και τα αποδυτήρια, είναι ξεκάθαρα δικό του λάθος. Αν στέρεψε από ιδέες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δώσει αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές, τότε πάλι είναι δικό του λάθος. Αυτό, πάντως, που δε φαίνεται λάθος-για την ώρα τουλάχιστον- είναι η απομάκρυνσή του, η οποία μοιάζει περισσότερο με καθυστερημένη απόφαση.